Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΔΕΠΥ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

κάντε κλικ εδώ

15.2.14

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΩΡΕΜΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"




ΕΝΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΑΛΟΝΙΑ - αναδημοσίευση απο www.efsyn.gr 30.1.14

κάντε κλικ εδώ


Εκπληξη η βράβευση του πρωτοεμφανιζόμενου Νέιθαν Φάιλερ με το Costa award

Την Κυριακή θα κάνει κανονικά τη βάρδιά του ως νοσοκόμος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Μια δουλειά που κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Το βράδυ όμως της Τρίτης ο 33χρονος Νέιθαν Φάιλερ κέρδισε με το πρώτο του μυθιστόρημα, το «The Shock of the Fall», ένα από τα πιο έγκυρα λογοτεχνικά βραβεία της Μεγάλης Βρετανίας, το Costa book award του 2013, μαζί με 30 χιλιάδες λίρες. Σοκ ήταν και η επιλογή του ανάμεσα στα πέντε υποψήφια βιβλία, αφού απόλυτο φαβορί θεωρούνταν μέχρι τελευταία στιγμή η σταρ Κέιτ Ατκινσον με το μυθιστόρημά της «Ζωή μετά τη ζωή» (εκδ. Μεταίχμιο). Να πούμε στα γρήγορα ότι το Costa χωρίζεται πρώτα σε βραβείο μυθιστορήματος, ποίησης, βιογραφίας, παιδικού και πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και στη συνέχεια ένας από όλους, ο τυχερός, παίρνει το μεγάλο βραβείο της χρονιάς.

«Οι μπουκμέικερ δεν διαβάζουν όλα τα βιβλία» δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η συγγραφέας Ρόουζ Τρεμέιν. Στο βιβλίο του ο Φάιλερ δίνει τον λόγο σε ένα αγόρι από το Μπρίστολ, τον Μάθιου, για να διηγηθεί την πορεία του προς τη σχιζοφρένεια, από την ηλικία των 5 χρόνων μέχρι τα 20 του, με έμφαση στα γυμνασιακά του χρόνια που τα περνά καπνίζοντας υπερβολικές ποσότητες μαριχουάνας, και στην κατάληξή του σε ψυχιατρείο. «Το θέμα του δεν είναι όμως απλώς η σχιζοφρένεια», είπε η Τρεμέιν, «αλλά η θλίψη, ένα αίσθημα που όλοι μας έχουμε νιώσει. Ο Φάιλερ το αναλύει και το χειρίζεται χωρίς συναισθηματισμό, με έναν εντυπωσιακό τρόπο».

Τρία χρόνια έκανε να το γράψει, κυρίως αργά το βράδυ μετά τη δουλειά του στο νοσοκομείο , ενώ συγχρόνως έκανε κι ένα μάστερ δημιουργικής γραφής στο Bath Spa University, εκεί όπου σήμερα κάνει παραδόσεις χωρίς να έχει σκοπό, όπως εξήγησε, να εγκαταλείψει το επάγγελμα του νοσοκόμου. «Εγραφα από μικρό παιδί» είπε. «Αλλά στη ζωή υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από το γράψιμο. Η άλλη δουλειά που κάνω ήταν πάντα πολύ σημαντική για μένα. Ενιωθα μια ευθύνη να μοιραστώ τις εμπειρίες μου και να μην αναπαράγω τους μύθους γύρω από την ψυχική υγεία. Δεν έγραψα το βιβλίο για τον εαυτό μου, αλλά για να το μοιραστώ με τους ανθρώπους».

Το «The Shock of the Fall» έγινε πέρσι μήλον της Εριδος ανάμεσα σε έντεκα εκδοτικούς οίκους και το κέρδισε, δίνοντάς του ένα ποσό με έξι μηδενικά, ο ΗarperCollins. Θα μείνει άραγε o Φάιλερ στη λογοτεχνία ή θα σβήσει σαν πυροτέχνημα; Κανείς δεν ξέρει. Είναι πάντως ο πέμπτος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας που κερδίζει το Costa στα 42 χρόνια της ιστορίας του. Ετσι ξεκίνησε και τη δική της καριέρα η μεγάλη του ανταγωνίστρια Κέιτ Ατκινσον. Το είχε πάρει το 1995 με το πρωτόλειό της «Στα παρασκήνια του μουσείου» (εκδ. Scripta).

Eπιμ.: Β.Γεωργ.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ANDOR ΣΤΟΝ ΧΟΥΝΤΗ

κάντε κλικ εδώ





Περικόπηκε ο προϋπολογισμός της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κατά 87 εκατομμύρια ευρώ και παρά τη μείωση, η απορρόφηση είναι μόλις 25,84%


Απάντηση Laszlo Andor σε Νίκο Χουντή
Στον αέρα βρίσκεται η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, αφού, όχι μόνο περικόπηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία κατά 24,42%, αλλά η απορρόφηση στο εναπομείναν ποσό είναι μόλις 25,84%! Ταυτόχρονα, το 80% από τα κονδύλια αυτά, θα πάει σε μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας.

ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ - αναδημοσίευση απο http://www.onmed.gr 28.1.14

κάντε κλικ εδώ






Εξαιρούνται τελικά από την κινητικότητα οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή.

Εν τω μεταξύ όπως τόνισε την Τρίτη η κυρία Μακρή σε συνέντευξη τύπου, αναμένονται αλλαγές στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από το σχετικό πόρισμα που εκπονούν οι επικεφαλής του Δρομοκαιτείου. Το εν λόγω πόρισμα θα αξιοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως μπούσουλας και για τα υπόλοιπα ψυχιατρεία.

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι στα πλαίσια της αποασυλοποίησης, θα δημιουργηθούν τρείς νέες Ψυχιατρικές δομές στην Αττική για άτομα που θα αποχωρήσουν από τα
Ψυχιατρεία. Για την ενέργεια αυτή, έχει ήδη υπογράψει ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός, ενώ το όλο πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα ΕΣΠΑ.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ: ΑΠΟΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ - αναδημοσίευση απο http://www.iefimerida.gr 23.1.14

κάντε κλικ εδώ




Ευτυχώς, υπάρχει και άλλή άποψη


Για ακόμη μία φορά ο Μεγαλοοικονόμου παρουσιάζει στα ΜΜΕ μια κατάσταση η οποία απέχει απο την πραγματικότητα.
Κατάσταση διαστρεβλωμένη, η οποία όμως διαμορφώνει γνώμες, απόψεις, οδηγεί σε αποφάσεις για το μέλλον των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα με πηγή προφανώς τον Μεγαλοοικονόμου αναφέρει "Μέσα στον κανόνα υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις γιατρών και νοσηλευτών που αγωνίζονται για τον εξανθρωπισμό των συνθηκών νοσηλείας, με τις προσπάθειές τους όμως να καταποντίζονται μέσα στο γενικότερο κλίμα παρακμής και αδιαφορίας.", κάτι τέτοιο κατά την άποψή μου αποτελεί προδήλως ψέμα, διότι ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι ότι το προσωπικό φροντίζει τον ψυχικά πάσχοντα νοσηλευόμενο και παλεύει για ότι καλύτερο και αυτές οι συμπεριφορές δεν αποτελούν εξαίρεση όπως λέει το δημοσίευμα με τις πληροφορίες που δίνει ο Μεγαλοοικονόμου, αλλά ο ΚΑΝΟΝΑΣ. Επίσης, παρακμή και αδιαφορία απο την πλευρά των εργαζομένων δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρχει, γιατί με τον άλφα ή βήτα τρόπο προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο Μεγαλοοικονόμου αξιολόγει, ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εξαίρεση. Δηλαδή, πέντε - έξι προσπαθούν και οι υπόλοιοποι "βασανίζουν". Παρουσιάζει ο άνθρωπος, μια κατάσταση ως δεδομένη, την οποία εξ’ αποστάσεως προφανώς, δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει, παρά μόνο να επιδιώκει να τη δημοσιοποιήσει. Αχ, αυτός ο ναρκισσισμός!!!

Σε συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει "Επιφανές παράδειγμα εκείνο του ψυχίατρου διευθυντή του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝ Αττικής, Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος πριν από μήνες είχε αποκαλύψει στην «Ε» ότι ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ υφίσταται μηχανική καθήλωση πριν καν εξεταστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αποδεικνυόταν εκ των υστέρων, δεν έχρηζε καν νοσηλείας." 
Άλλη μια ¨μπούρδα" του πλέον αναξιόπιστου εργαζόμενου του ΨΝΑ, ο οποίος έχει "τάμα" να παρουσιάζει τους εργαζόμενους να αγαπούν και να εφαρμόζουν, μη αποδεκτές τακτικές, κατά κόρον, που επι της ουσίας και που είναι ευρέως αποδεκτό, κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί ούτε κατά διάνοια να εφαρμόζει. Κάτι που αποδεικνύεται απο το βιβλίο που σχετίζεται με το πρωτόκολλο καθήλωσης, όπου τα ποσοστά καθήλωσης είναι τα απολύτως αναγκαία, ελάχιστα και πάντα σε νοσηλευόμενους και έπειτα απο ιατρική οδηγία, στις περιπτώσεις εκείνες όπου άλλες μέθοδοι δεν στάθηκαν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του ασθενή και υπήρχε δυνητικά ο κίνδυνος τόσο για τη ζωή του ίδιου ή για άλλων. 

Δεν θα αναφερθώ για την ελλειμματική εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που αναφέρει το δημοσίευμα, διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί κατά την άποψή μου να αποτελεί συμπέρασμα ενός ανθρώπου που δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, εξάλλου δεν κατέχει καμία έδρα καθηγητή, ούτε τον έχει εξουσιοδοτήσει κανείς να οδηγηθεί σε μελέτες, έρευνες, πρακτικές και εν συνεχεία λόγω του “επιστημονικού του κύρους”, χαχαχα, να προβεί σε συμπεράσματα επαρκώς τεκμηριωμένα, ώστε να παρουσιάζει δεδομένα που να σχετίζονται με την εκπαίδευση και τις εφαρμοζόμενες πρακτικές. 

Συμπερασματικά, οι καταγγελίες του δημοσιεύματος (Μεγαλοοικονόμου) απαραίτητο είναι να αποδίδονται στη Διοίκηση, στον ΠΙΣ και σε κάθε αρμόδια αρχή για να ελέγχονται για την αξιοπιστία τους και στην απόδοση ευθυνών εκεί όπου τεκμηριώμενα υπάρχουν, ειδάλλως, αποτελούν συνδικαλιστικές πρακτικές, παρωχημένες, του περιθωρίου. 

Ανήκουν δηλαδή απλώς στο περιθώριο. Διότι πολύ εύκολο είναι να επιδιώκουμε και να δημιουργούμε εντυπώσεις. Ποιος όμως επιθυμεί τις εντυπώσεις; Αρκετά μπουχτήσαμε στις “φούσκες” του χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, των ψυχιατρείων. Την αλήθεια θέλουμε και επιδιώκουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, χωρίς “κορώνες”, χωρίς “αυθεντίες”, χωρίς τίποτε, απλά και ταπεινά. Μπουχτίσαμε απο ηγέτες επιπέδου Μεγαλοοικονόμου, κατ΄εμέ Μεγαλοτίποτε!!!

Αβραμίδης Γιώργος


και κλικ εδώ για παλαιότερη δημοσίευση με παρόμοιες δηλώσεις και επίσης κλικ εδώ, εδώ και κλικ εδώ για την απάντηση του ΣΥΝΟΨΥΝΟ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΨΝΑ "ΔΑΦΝΙ" - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ

κάντε κλικ εδώ


https://docs.google.com/file/d/0BxLJkvf-h_eRNEpMMlQ0eS1yOUU/edit

κλικ εδώ για τον αρχικό διορισμό

κλικ εδώ για το διορισμό των αιρετών

κλικ εδώ για προηγούμενη τροποποίηση