Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ" ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ - αναδημοσίευση απο www.efsyn.gr

κάντε κλικ εδώ




Η πρωτοφανής ενέργεια ψυχιάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών να μηνύσει ασθενή με διπολική διαταραχή, που εμφάνισε επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της ασθένειάς του, οδήγησε στην καταδίκη του ασθενή από το Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών την περασμένη εβδομάδα (σε δύο μήνες και δεκαπέντε ημέρες με αναστολή). Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στην Εισαγγελία Γιαννιτσών, που καλείται να ασκήσει έφεση στην απόφαση, ύστερα από αίτηση του ασθενή, που δικάστηκε χωρίς δικηγόρο. Όπως λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», είχε ζητήσει συγγνώμη από την ψυχίατρο και είχε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωσή της ότι θα ανακαλέσει τη μήνυση.
«Είχα τη διαβεβαίωσή της και δεν θέλησα να πληρώσω το παράβολο του δικηγόρου, καθώς έχω μηδενικό εισόδημα. Βρέθηκα προ εκπλήξεως στο δικαστήριο. Δεν είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω στοιχεία και μαρτυρίες ότι βρισκόμουν σε υπομανία και άρα δεν μπορεί να μου καταλογιστεί ευθύνη ούτε μάρτυρες που αμφισβητούν την κατάθεση της ψυχιάτρου», μας λέει ο Κ.Σ.
«Μια κατάσταση κρίσης του ασθενή, που μπορεί να εκφράσει με διάφορους τρόπους την αγωνία, τον πανικό και τη δυσκολία του απέναντι στις διάφορες λύσεις που του προτείνουν, ή απέναντι στη συμπεριφορά των γιατρών και στο πώς θα την εκλάβει ο ίδιος, δεν αντιμετωπίζεται με προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά με θεραπευτικές μεθόδους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής ψυχίατρος της 9ης Κλινικής του ΨΝΑ.
Το περιστατικό συνέβη στις 10 Οκτωβρίου του 2013, όταν ο Κ.Σ., τότε 40 χρονών, διαγνωσμένος από τα 25 του με διπολική διαταραχή, επισκέφτηκε τα έκτακτα περιστατικά. Είχε ζήσει καιρό στην Ολλανδία και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι εμφάνισε συμπτώματα υπομανίας (μεταξύ άλλων: έντονη ενεργητικότητα, αυξημένη αυτοπεποίθηση και μερική απώλεια αυτοελέγχου). Η φαρμακευτική αγωγή που είχε πάρει από την κλινική δεν έφερε βελτίωση και πήγε στο νοσοκομείο για να ζητήσει αυξημένη δόση.
Όπως αναφέρει, η ψυχίατρος που ήρθε να τον δει ήταν εκνευρισμένη, του μίλησε απαξιωτικά και στον ενικό. «Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου μιλάτε στον πλυθυντικο;», της ζήτησε. «Όχι, δεν μπορώ», του είπε. Και δεν τον άφησε να της εξηγήσει το ιστορικό του, απλά υπερασπιζόταν τον ψυχίατρο που είχε δώσει την αγωγή. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά από ψυχίατρο. Πού σπουδάσατε;», της είπε. Του ζήτησε να φύγει, αλλιώς θα φωνάξει την αστυνομία. Αυτός αρνήθηκε και την είδε να σηκώνει το τηλέφωνο, λέγοντας: «τώρα θα σου κάνω αναγκαστική εισαγωγή».
«Έχω υποστεί στο παρελθόν αναγκαστική εισαγωγή και η φράση της μου ξύπνησε πολύ δυσάρεστες μνήμες. Ένιωσα πως η ζωή μου εξαρτάται απόλυτα από την αυθαιρεσία μιας γιατρού», μας λέει. Σηκώθηκε βρίζοντας, της χτύπησε το χέρι που κρατούσε το ακουστικό για να το κατεβάσει, και έφυγε. «Η μήνυση και το γεγονός πως επέμεινε σ'αυτή και με έφερε προ εκπλήξεως στο δικαστήριο δείχνει πως η πρόθεσή της ήταν εκδικητική», λέει. 
(H «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την ψυχίατρο, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για την υπόθεση).