Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

κάντε κλικ εδώ

Μετά το χαράτσι των 5 ευρώ για τις επισκέψεις των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε στο "μάτι" τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών.


Με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που είναι προς ψήφιση στη βουλή, πλέον οι ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα), θα καταβάλλουν μέρος από τη σύνταξή τους για την παραμονή τους σε αυτές.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει: Στο άρθρο 13 του Ν. 2716/1999 προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως: "Τα άτομα τα οποία τοποθετούνται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, που παρέχονται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψή τους για όσο χρόνο διαμένουν στις δομές αυτές, με ποσοστό επί της σύνταξης την οποία λαμβάνουν. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής κλιμακωτά ανάλογα με τη σύνταξη του κάθε περιθαλπόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του, το όργανο ελέγχου και διαχείρισης ων χρημάτων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Αντίθετοι όροι στις συναφθείσες συμβάσεις των εν λόγω φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με τους ασφαλιστικούς φορείς δεν ισχύουν."

Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμόσει και για όλους τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που διαμένουν για περίθαλψη σε ΝΠΔΔ.

Ήρθε η στιγμή πιθανόν που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να οδηγήσει σε «έξωση» όσους ασθενείς αδυνατούν και δεν δέχονται να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό.


Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι άραγε η επιλογή των ασθενών που θα φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές να γίνεται με βάση το εισόδημά τους;

Όσο υψηλότερη σύνταξη τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχει κάποιος να βρεθεί σε μία προστατευόμενη δομή από ότι στο δρόμο;

Ποιο θα είναι το μέλλον των ασθενών που δεν έχουν κάποιο εισόδημα ή κάποια σύνταξη;

Αν αναλογιστούμε ότι το ποσό της σύνταξης των ασθενών που φιλοξενούνται σε αυτές τις υπηρεσίες, όσον αφορά τον ΟΓΑ ανέρχεται στα 342,60 μηνιαίως, οποιοδήποτε ποσό παρακράτησής του, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυτό που ήδη οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, καιρό τώρα έχουν αναδείξει ως μείζον πρόβλημα και δεν είναι τίποτα άλλο από το μετασχηματισμό των Μονάδων Αποκατάστασης και Επανένταξης σε μικρά Άσυλα. Ακολουθεί άραγε και η παρακράτηση ακόμη και στα επιδόματα Πρόνοιας;

Παράλληλα για την ασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών και τις συνθήκες νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές πουθενά λόγος.