Εγγραφή στο NEWSLETTER

Για την αποστολή ενημερωτικού email, κάντε εγγραφή στο πεδίο κάτω δεξιά. Στη συνέχεια θα σας έρθει ένα email όπου θα πρέπει να κάνετε αποδοχή. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΨΝΑ "ΔΑΦΝΙ"

κάντε κλικ εδώ

και εδώ για προηγούμενη παρέμβαση του ΣΥΝΟΨΥΝΟ

και εδώ ο νόμος που ορίζει τη διαδικασία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.
ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. - Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο.-Ε.Σ.Υ.
Πληροφορίες: Αβραμίδης Γεώργιος τηλ: 6932361623
Τζιάτζιος Αθανάσιος τηλ: 6978335769
Ντάτση Ελένη τηλ: 6944164078
Site: www.pasyno.gr
Αθήνα 4/4/2011
Α.Π. 13


Προς Τον Γενικό Γραμματέα του ΥΥΚΚΑ κ. Πολύζο Ιωάννη
Τον Διοικητή του ΨΝΑ κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο
Την Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ κ. Κατσάνου Νεφέλη
Την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ κ. Τσατοπούλου Μάρθα

Θέμα: Ατομική Συνταγογράφηση και συμπλήρωση παραπεμπτικών από Νοσηλευτές

Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων – ΕΣΥ του Νομού Αττικής σχετικά με την ανάθεση σε Νοσηλευτές της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του Ατομικού Συνταγολογίου και της συμπλήρωσης παραπεμπτικών επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το άρθρο 1 παρ. 3 του Νόμου 3418/2005 αναφέρει ότι «στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή».

Επίσης το άρθρο 1 και 3 του Νόμου 3892/2010 αναφέρει ότι ως Ιατρική Συνταγή ορίζεται η γραπτή οδηγία θεράποντα ιατρού για τη χορήγηση φαρμάκων, στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες για τη διάρκεια και τον τρόπο λήψης αυτών και ως παραπεμπτικό ιατρικών πράξεων ορίζεται η γραπτή εντολή θεράποντα ιατρού για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων σε ασφαλισμένο για προληπτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς. Επίσης οι ιατροί, αφού προβούν στην ταυτοποίηση του ασθενούς με την επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τη συνταγή και συγκεκριμένα καταχωρίζουν τη διάγνωση, τα φάρμακα ή/και τα παραπεμπτικά.

Ξεκάθαρα λοιπόν περιγράφουν οι ανωτέρω διατάξεις ότι αρμοδιότητα του ιατρού είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και η συμπλήρωση των παραπεμπτικών.

Επίσης στα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών όπως αυτά περιγράφονται στο ΠΔ. 351/1989 πουθενά δεν αναφέρεται ότι αρμοδιότητα των νοσηλευτών αποτελεί η συμπλήρωση των παραπεμπτικών και η καταχώριση της ατομικής συνταγογράφησης.

Επειδή στο ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ» οι αρμοδιότητες αυτές τόσο η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ατομικής συνταγογράφησης, όσο και η συμπλήρωση των παραπεμπτικών έχουν ανατεθεί σε νοσηλευτές κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας παρακαλούμε άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
Πρόεδρο της ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. ΕΣΥ

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. του Νομού Αττικής

Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

Γεώργιος Αβραμίδης                                 Μαρία Γιοβάνογλου